W okresie jesienno–zimowym, gdy na zewnątrz szaro, buro i zimno, chętnie kryjemy się pod ciepłym kocem i raczymy różnorakimi przekąskami, aby choć trochę poprawić sobie humor i samopoczucie.
Przekąski, pełne cukru i tłuszczu zjada się szybko. Zostaje po nich bardzo krótkie uczucie przyjemności lub chwilowe zaspokojenie głodu. Ale co potem? Czy wiesz, ile cukru zjadasz przez tych kilka krótkich chwil zapomnienia? Żelki w 100g to ok. 50 g cukru (10 łyżeczek), baton czekoladowy to 14 g cukru (prawie 2 łyżeczki), baton musli to 9 g cukru (prawie 2 łyżeczki). Naprawdę warto?
Narodowy Fundusz Zdrowia podjął działania mające na celu budowanie społeczną świadomości o najczęstszych i najbardziej zgubnych nawykach, wprost przyczyniających się do otyłości i cukrzycy oraz uczenie nowych korzystnych zdrowotnie wyborów.
W ramach kampanii propagowany jest spot „Nie przesadzaj, nie przesładzaj!” Dostępny jest na kanale YouTube Akademia NFZ. Ponadto w każdy poniedziałek począwszy od 16 listopada przez siedem kolejnych tygodni, w programie "Pytanie na śniadanie" w TVP2 pokazywane jest, jak cukier i słodycze zakorzeniły się w naszym życiu - od zakupów po przekąski czy nagradzanie dzieci.